Fenomenal tospråkighet

Hei! og ¡Hola!: Hvis du vokser opp med to språk, vil du kunne kommunisere med mennesker fra forskjellige kulturer uten problemer og uten aksent. Men det er ikke den eneste fordelen av tospråkighet. Igjen og igjen finner forskere effekter som går langt utover kommunikativ evne. I følge denne tospråkigheten trener øre, muligens mer kreativ og kan til og med forsinke begynnelsen av demens i alderen.

Språk er et viktig kommunikasjonsmiddel. Det forbinder folk og bidrar til å kommunisere med hverandre. Men språk kan gjøre mye mer enn det. Som en del av kulturminne reflekterer det kunnskapen om hele befolkningen. Samtidig danner det oppfattelsen og tenkningen til de som snakker det – og endrer endog hjernen på en bærekraftig måte.

Hvor langt denne effekten går, er spesielt tydelig for folk som vokser opp to ganger. For eksempel behandler tvåspråkige lydene av de forskjellige språkene i to helt separate områder, noe som gjør at de kan bytte fleksibelt. Som et resultat oppfatter de lyder og stavelser litt annerledes avhengig av hvilket språk de forventer å høre.

Tospråklige jonglere

Denne konstante bytte mellom to lydsystemer ligner en akrobatisk handling: “Tospråklige mennesker er naturlige jonglere,” sier Nina Kraus fra Northwestern University i Evanston. Hjernen din juggles kontinuerlig med ulike språklige stimuli, og utvikler automatisk større oppmerksomhet mot relevante versus ikke-relevante lyder.

Faktisk er det tenkende tospråklige bedre å skille lyden av menneskelig tale fra støy. Mens enspråklige tenåringer sliter med å plukke ut en enkelt stavelse fra en klump av lyder, er den tospråklige ungdommen mye lettere. Forskere mener at denne evnen stammer fra en mer effektiv behandling av lyder i hjernestammen. Utrolig: Slike dype justeringer er ellers kjent kun av profesjonelle musikere.

Kreative tenkere?

Men ikke bare øret blir trent ved å håndtere forskjellige språk. Det kan også ha en positiv effekt på tenkningens prestasjon. For det første lærer hjernen å skjule irrelevant informasjon fra tospråklige generelt mer effektivt. På den annen side kan tankegangen i dem ikke være over gjennomsnittet når det gjelder språk og dermed mer i stand til kreativitet.

Eksempelvis viser eksperimenter at folk som er opptatt i tospråkighet, er mer ressursrike i assosiative tester enn enspråklige kollegaer og mer sannsynlig å komme opp med kreative analogier – en indikasjon på at tospråklige har en tendens til å tenke utenfor det vanlige.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70